close
تبلیغات در اینترنت
خرید دامنه
انواع هرس
loading...

علم کشاورزی

هرس ریشه       وجود تعادل بین حجم ریشه با شاخ و برگ برای رشد و باروری متناسب گیاه لازم است. اگر این تعادل در جهت ریشه به هم بخورد (از بین رفتن شاخه و برگ در اثر هرس شدید و یا حمله ی امراض و آفات) گیاه شاخه های بسیار تولید می کند و باردهی آن به عقب می افتد. اگر به هم خوردن تعادل در جهت شاخ و برگ باشد (رشد محدود ریشه به دلیل نامناسب بودن خاک و کم آبی و یا از بین رفتن آن در اثر حمله ی امراض و آفات) رشد گیاه محدود شده و در عوض زودتر به بار می نشیند و درصد تبدیل گل به میوه…

انواع هرس

ALIZADE بازدید : 120 شنبه 30 / 11 / 1395 : 3:35 نظرات ()

هرس ریشه

      وجود تعادل بین حجم ریشه با شاخ و برگ برای رشد و باروری متناسب گیاه لازم است. اگر این تعادل در جهت ریشه به هم بخورد (از بین رفتن شاخه و برگ در اثر هرس شدید و یا حمله ی امراض و آفات) گیاه شاخه های بسیار تولید می کند و باردهی آن به عقب می افتد. اگر به هم خوردن تعادل در جهت شاخ و برگ باشد (رشد محدود ریشه به دلیل نامناسب بودن خاک و کم آبی و یا از بین رفتن آن در اثر حمله ی امراض و آفات) رشد گیاه محدود شده و در عوض زودتر به بار می نشیند و درصد تبدیل گل به میوه نیز بالا می رود.

      نوعی دیگر از هرس ریشه، هنگام کشت نهال در محل اصلی و یا انتقال آن از خزانه ای به خزانه ی دیگر در مورد بعضی از گیاهان چوبی (مانند میوه های دانه دار و هسته دار و مرکبات) و بعضی گیاهان زینتی (مثل گل سرخ) صورت می گیرد. بر خلاف نوع قبلی، به دلیل این که گیاه را به تولید ریشه های فرعی جدید و بیش تری وادار می کند، اثر تقویت کننده داشته و به رشد نهال سرعت می بخشد.

      در اینجا لازم به تذکر است که میزان تحمل و واکنش گیاهان مختلف به هرس ریشه با یکدیگر متفاوت و وابسته به توانایی آنها برای تولید ریشه ی فرعی است که هر چه این توانایی بیش تر باشد، واکنش گیاه به هرس ریشه قوی تر و صدمه ی وارده کم تر است. در این رابطه بعضی از گیاهان ( مانند پسته و انواع گیاهان جالیزی) چون نمی توانند ریشه ی فرعی زیادی تولید کنند به جابجایی و هرس ریشه بسیار حساس بوده و از این عمل به شدت صدمه می بینند.


هرس برگ

      هرس برگ، هرسی است تابستانه که گاهی اوقات در مورد گیاهانی که رشد فوق العاده و شاخه و برگ متراکم دارند اعمال می شود و مانند سایر هرس های تابستانه اثر ضعیف کننده دارد. برای انجام این هرس، با استفاده از وسایلی مانند چوب های بلند و یا با دست، قسمتی از برگ های درخت را حذف می کنند تا به این وسیله نور بیش تری به قسمت های مرکزی تاج بتابد و میوه از کیفیت بهتری برخوردار شود و به خصوص در مورد گیاهانی مثل سیب، میوه خوش رنگ تر گردد.


هرس گل و میوه

       این هرس از اول بهار، یعنی زمان شکوفایی گل ها تا هنگامی که میوه ها به قطری حدود یک سانتیمتر می رسند، انجام می شود. هدف از هرس گل و میوه که به طور کلی تنک کردن نامیده می شود، تنظیم مقدار بار درخت، متناسب با قدرت آن می باشد. بیش تر درختان میوه بیش از حد توانایی باردهی خود گل تولید می کنند که اگر همگی این گل ها به میوه تبدیل شوند، میوه ها ریز و نامرغوب و درخت ضعیف خواهد شد و ممکن است دچار سال آوری (باردهی متناوب) شود. به همین دلیل، باید بخش زیادی از گل ها و میوه های جوان را حذف کرد. به عنوان مثال، اگر در سیب، تنها 10 درصد از شکوفه ها و در آلبالو و گیلاس، که دارای میوه های بسیار ریزی هستند، 25 تا 30 درصد از شکوفه ها تبدیل به میوه شوند، گیاه محصول بسیار خوبی خواهد داشت. عمل حذف گل ها و میوه های اضافی درختان تنک کردن نامیده می شود. از درختان میوه، برخی مانند: آلبالو، گیلاس، بادام، گردو، پسته، فندق و مرکبات نیازی به تنک شدن ندارند و می توانند تمام میوه هایی را که پس از انجام ریزش‌های طبیعی روی درخت باقی می ماند رشد بدهند و محصول خوبی تولید کنند. در برخی دیگر مانند: زردآلو و آلو، هر چند که اگر تعداد میوه ها کم تر باشد درشت تر خواهند شد، تنک کردن کمکی به این امر نمی کند و بنابراین این گیاهان را نیز تنک نمی کنند. سایر میوه ها (به خصوص سیب، گلابی، هلو، خرما و انگور) به تنک شدن واکنش مثبت و شدیدی نشان می دهند و بنابراین انجام این عمل در آن ها ضروری است.

   تنک کردن می تواند به روش مکانیکی و یا شیمیایی انجام گردد. در تنک کردن مکانیکی  می توان از دست (که بسیار دقیق ولی گران و کند است)، از فشار آب (که دقت زیادی ندارد و تنظیم مقدار گل های حذف شده با آن مشکل است) و از چوب های بلند (که به درخت صدمه می زند) استفاده کرد. در تنک کردن شیمیایی بر حسب نوع درخت، انواع مختلف اکسین، اتافن، سوین، ترباسیل و ...  به کار می رود. شدت تنک کردن (درصد گل ها و میوه های حذف شده) بستگی به نوع درخت، میزان رشد آن و تعداد میوه های تشکیل شده دارد. برای سیب و هلو، به طور معمول توصیه می شود که به ازای هر 30 برگ درخت و یا هر 10 سانتیمتر طول شاخه ی بارور، یک میوه نگه داری و بقیه حذف شوند که البته این ارقام بسیار تقریبی و غیر دقیق هستند.

ارسال نظر برای این مطلب

نام
ایمیل (منتشر نمی‌شود) (لازم)
وبسایت
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) :S
نظر خصوصی
مشخصات شما ذخیره شود ؟ [حذف مشخصات] [شکلک ها]
کد امنیتیرفرش کد امنیتی
اطلاعات کاربری
نام کاربری :
رمز عبور :
  • فراموشی رمز عبور؟